AIBBC 2020 ONLINE CONFERENCE & TRAINING in the COVID-19 ERA

Workshop Courses

Thur, Nov. 5th, 2020

Instructors	Session	Session title	Instructor (s) in charge	Contents
COURSE 2 IMMUNOLOGY AND VIRAL INFECTION				
Instructors	Prof. Cristina Mussini (Univ. of Modena and Reggio Emilia, ITALY), Prof. Andrea Cossarizza (Univ. of Modena and Reggio Emilia, ITALY), Dr.Lucy Ochola (Institute of Primate Research, KENYA), Ms. Isabel Pagani (Vita-Salute San Raffaele University, ITALY), Dr.Paul Ogongo (University of Carlifornia, San Franscisco, USA)			
14:00~14:30	Session C2-1	Impact of Covid-19 on HIV patients (30 min)	Cristina	While COVID-19 has been in the spotlight, there is concern that other equal important viral infections may be relegated, t is important to understand the impact on other viral infections, in particular HIV.Impact of Covid-19 on HIV patients
14:30~15:00	Session C2-2	Issues related to methods of SARS- CoV-2 isolation and titration of viral stocks (30 min)	Isabel	The talk will address issues related to methods of SARS-CoV-2 isolation and titration of viral stocks. Methods to study SARS-CoV-2 replication in susceptible cells will be addressed as well as techniques for quantification of SARS-CoV-2 nucleic acids. Inhibition of viral replication by repurposing drugs will be discussed.
15:00~15:30	Session C2-3	Flow cytometry for immunology in the covid era (30 min)	Lucy & P. Ogongo	This sesssion will cover flow cytometry for immunology in the covid era including practical analysis of cells usnig a flow cytometer.
15:30~16:00	Session C2-4	Part 1: Immune response to SARS-CoV-2 (30 min)	Andrea	This program will look into the mechanisms of immune response to SARS-CoV-2.
16:30~17:00	Session C2-5	Mycobacterium tuberculosis (30 min)	Lucy & P. Ogongo	This session will discuss one of the most important infectious diseases affecting millions of people in Africa, i.e. TB and its causative agent mycobacterium tuberculosis (m.tb).
17:00~17:30	Session C2-6	Part 2: Immune response to SARS-CoV-2 (30 min)	Andrea	This program will continue discussions into the into the mechanisms of immune response to SARS-CoV-2.
17:30~18:00	Session C2-7	HIV and SARS-CoV-2 (30 min)	Lucy & P. Ogongo	In this session, practical applications of flow cytometry for immunology in the covid era will be presented and discussed.
18:00~18:15	CLOSING CEREMONY			USE THE ZOOM LINK FOR OPENING AND CLOSING CEREMONY